Niezwykle istotnym i bardzo ważnym w działalności naszej szkoły zagadnieniem, wpisującym się również w szkolny program wychowawczo-profilaktyczny jest zdrowe odżywianie. W poniedziałek 14 czerwca uczniowie klasy trzeciej w ramach tej tematyki realizowali zajęcia pod hasłem „Zdrowie na talerzu”. W ramach zajęć poruszono kwestię zdrowego odżywiania i świadomego wyboru produktów, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Przeanalizowano piramidę żywieniową, która sugeruje, że podstawą zdrowia jest ruch oraz właściwy dobór produktów. Następnie przypomnieliśmy sobie o zasadach higieny przygotowywania posiłków oraz ich spożywania. Najbardziej oczekiwanym elementem zajęć było wykonanie przez uczniów zdrowych koktajli owocowo – mlecznych oraz sałatek owocowych i warzywnych.
Radość podczas wykonywania sałatek była niesamowita. Wszystkie dania były barwne i zachęcające do konsumpcji. Ostatnim punktem zajęć był projekt atrakcyjnego obiektu restauracyjnego i jego otoczenia, mogący zachęcić dzieci do zdrowego odżywiania.
Marzena Sokół - wychowawczyni klasy 3